Botox

Botox is een middel dat kan worden gebruikt bij het verminderen of voorkomen van rimpels. Botulinetoxine is het werkzame bestanddeel van botox. Spieren in het gezicht zorgen voor samentrekken van de huid (zoals bij fronsen of lachen). Botox zorgt ervoor dat de spieren in het gezicht ontspannen. Hierdoor kan de huid niet samentrekken. Zo wordt de vorming van rimpels tegen gegaan en kunnen bestaande rimpels een stuk minder worden of soms zelf helemaal verdwijnen. Dit is met name afhankelijk van de diepte van de rimpel.

Botox: de behandeling

Botox wordt door middel van injecties ingebracht in de huid. De injecties worden met een hele dunne naald gedaan. De prikjes zijn in principe niet pijnlijk. Als de botox wordt ingespoten, kan een branderig gevoel ontstaan. Dit verdwijnt snel weer. Afhankelijk van het gebied dat wordt behandeld, worden een of meerdere injecties gegeven. Na de behandeling kan er wat zwelling ontstaan. Soms is het gebied wat rood of kan er een blauw plekje ontstaan. Meestal verdwijnt dit binnen een paar dagen weer volledig.

Bij de gratis en vrijblijvende intake wordt gekeken naar de medische geschiktheid zo kunnen  bijvoorbeeld zwangere vrouwen kunnen niet worden behandeld.

Werking

Botox werkt niet direct. Direct na de behandeling is er nog geen enkel effect zien. Botox begint pas te werken na 3 tot 7 dagen. Dan ontspant de spier steeds meer. Na 14 dagen is het maximale effect zichtbaar. De spier kan dan nagenoeg niet meer bewegen. Botox werkt alleen op de plek waar het ingespoten wordt. De andere spieren kunnen overigens nog gewoon bewogen worden.

Botox: het resultaat

Na 14 dagen is botox maximaal werkzaam. Het samentrekken van de huid stopt dan doordat de behandelde spieren ontspannen zijn. De huid kan hierna herstellen waardoor de rimpels minder diep worden en soms helemaal verdwijnen. Ook kunnen nieuwe rimpels tegengegaan worden doordat de huid ontspannen blijft.
Het effect van botox blijft ongeveer 4-6 maanden aanwezig. Daarna is het effect uitgewerkt. Na de eerste behandeling is de werking korter, vaak 3-4 maanden. Bij herhaalbehandelingen kan het effect langer blijven, tot wel 6 maanden.

Probleemzones die wij behandelen

Fronsrimpels

De rimpels ontstaan op het voorhoofd tussen de ogen bij fronsen, het aanspannen van de spieren in dit gebied.

Meer over fronsrimpels en botox

Voorhoofdsrimpels

De rimpels ontstaan op het voorhoofd door het aanspannen van de voorhoofdsspieren, bijvoorbeeld bij verbaasd kijken.

Meer over voorhoofdsrimpels en botox

Kraaienpootjes

Deze rimpels naast de ogen ontstaan onder andere bij lachen of knijpen van de ogen.

Meer over kraaienpootjes en botox

Wenkbrauwlift

Bij het ouder worden kunnen wenkbrauwen iets gaan hangen en kan een vermoeid uiterlijk ontstaan.

Meer over wenkbrauwlift en botox

Mondhoeklift

Mondhoeken kunnen iets gaan hangen tijdens het ouder worden. Met botox kan dit verholpen worden.

Meer over mondhoeklift en botox

Direct een afspraak maken voor een botoxbehandeling?

Bijwerkingen en complicaties

Botox is een veilig middel. Het wordt al tientallen jaren gebruikt in de geneeskunde. Bij elke medische behandeling kunnen complicaties optreden. De complicaties die mogelijk kunnen optreden zijn zwelling, roodheid, jeuk of een blauwe plek bij de injectieplaats. Deze complicaties zijn meestal binnen een paar dagen weer weg. Ook kan de eerste dagen wat lichte hoofdpijn optreden.

Na de behandeling

Om het herstel na de behandeling zo spoedig mogelijk te maken worden onder andere de volgende adviezen gegeven na de behandeling:

De eerste 4 uur: De eerste 12 uur: De eerste 2 dagen: De eerste 14 dagen:
houdt het hoofd rechtop (niet buigen of bukken) Draag geen make-up
Drink geen alcohol
Vermijd extreme gezichtsuitdrukkingen
Niet teveel wrijven/duwen op de behandelplaats Vermijd fel zonlicht
Vermijd sauna’s, zonnebanken of extreme warmte
Geen gezichtsbehandelingen